بحران آب و هوا به عنوان تهدید شماره یک جهان امروز شناخته شده است. این شهرها و شهرک های ما هستند که مسئول بسیاری از تغییرات آب و هواییاند که منجر به سیل ویرانگر، خشکسالی و طوفان های شدید میشود.
در واقع، شهرها و شهرک ها حدود ۷۰ درصد گازهای گلخانه ای اصلی را تولید می کنند. مگر اینکه ما اقدامی فوری انجام دهیم، گازهای گلخانه ای تولید شده توسط مراکز شهری در حال گسترش، دمای هوای جهان را بالاتر خواهد برد. منابع عمده تولید این گازها شامل: حمل و نقل، ساختمانها، انرژی و مدیریت پسماند است که بخش عمدهای از انتشار گازهای گلخانهای شهری را تشکیل می دهند.
از ۱۷ دسامبر سال ۱۹۸۵به بعد، سازمان ملل متحد اولین دوشنبه ماه اکتبر هر سال میلادی را به عنوان روز جهانی «زیستگاه» نام گذاری کرده است.
به همین دلیل موضوع روز جهانی زیستگاه امسال در روز دوشنبه ۴ اکتبر “تسریع اقدامات شهری برای جهانی بدون کربن” است. روز جهانی زیستگاه فرصتی بین المللی برای افزایش آگاهی و تلاش برای اقدامات فوری، از طریق رویدادها ، بحث ها و کمپین ها فراهم می کند.
بهبودی از بیماری همه گیر کووید ۱۹ فرصتی برای شهرهای جهان است تا اقدامات اقلیمی را در دستور کار خود قرار دهند. این فرصتی است برای تغییر نحوه تولید نیرو، ساختن ساختمانها، گرمایش، خنک کردن و روشن کردن دفاتر و منازل و گردش از خانه تا محل کار.
برای جایگزینی سوخت های فسیلی به انرژی پاک و کارآمد نیاز داریم. ما برای تشویق پیاده روی و دوچرخه سواری به زیرساخت های کارآمد انرژی نیاز داریم و ما به شهرهای جمع و جور برنامه ریزی شده و با مدیریت خوب نیاز داریم که امکان حمل و نقل بدون موتور را فراهم کنند تا مصرف انرژی ناشی از سرمایش و گرمایش را کاهش دهند، بنابراین محیط طبیعی و ساخته شده با هم هماهنگی بیشتری پیدا می کند.
شهرها محل رشد نوآوری و فناوری جدید هستند. ما باید از این قدرت برای راه حل های بهتر تغییر آب و هوا استفاده کنیم.
اقدامات آب و هوایی در شهرهای مختلف متفاوت خواهد بود، اما ما باید مطمئن شویم که انتقال سبز به نفع همه، به ویژه آسیب پذیرترین افراد است و کارهای جدیدی ایجاد می کند.
تنها راه پیش رو این است که همه با هم کار کنند تا از تحقق اهداف آب و هوایی اطمینان حاصل شود.
در بیانیه سازمان ملل متحد آمده است: «این روز در نظر گرفتهشده است تا جهان به یاد داشته باشد که همه ما قدرت و مسئولیت شکل دادن به آینده شهرهایمان را داریم.» همچنین در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «هدف از روز جهانی زیستگاه تأمل در مورد وضعیت شهرها و شهرهای ما و حق اساسی همه برای سرپناه مناسب است».
آینده سیاره ما بستگی به دولتها و سازمانهای ملی، منطقه ای و محلی، جوامع ، موسسات دانشگاهی، بخش خصوصی و همه ذینفعان مرتبط دارد که با هم برای ایجاد شهرها و شهرکهای پایدار و خنثی از کربن کار کنند.
روز جهانی زیستگاه، به دنبال آن است تا با راه اندازی کمپینهای جهانی دولت های محلی را تشویق کند تا برنامه های کاربردی کربن صفر را در آستانه بیست و ششمین کنفرانس تغییرات آبوهوایی سازمان ملل متحد در ماه نوامبر توسعه دهند.
نویسنده: عبداله شاهینی
اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گناوه