نجات فرزندان از غرق شدن در فضای مجازی
نتایج تحقیقات نشان داده است که فضای مجازی با کاهش روابط دانش آموز با خانواده، کاهش سازگاری با محیط و جامعه، کاهش اعتقادات مذهبی، انزوای اجتماعی، افت تحصیلی دانش آموز،کاهش سلامت روحی و روانی دانش آموز، پرخاشگری و خشونت در جامعه ارتباط دارد.
فضای مجازی از دید کودکان و نوجوانان دریای جذابیت است به گونهای که قید خورد و خوراک و حتی خواب خود را زده تا در سراب امواج این دریای طوفانی غرق شوند.
با مدیریت و تدوین برنامهای اصولی میتوانیم از غرق شدن فرزندانمان در باتلاق فضای مجازی و تحلیل رفتن آنها جلوگیری کنیم.
اعتیاد به فضای مجازی را جدی بگیریم
علاقه شدید به هر چیزی و صرف زمان و هزینه بسیار زیاد برای آن چیز، اعتیاد به آن را برای فرد به بار میآورد. اینترنت دنیای تو در تو و بی نهایتی است که هر کس گرفتار آن شد و به آن علاقمندی بیش از حد نشان داد، در دام آن گرفتار خواهد شد.
هرچه کودکان زمان بیشتری را با اینترنت سر کنند، درمقابل از میزان زمانی که صرف محیط اجتماعی واقعی شان خواهند کرد، کاسته خواهد شد.
برخی تحقیقات نشان می دهد که کودکان هنگام کار با وسایل الکترونیکی هیچ چیز نمی آموزند. آنها کم کم توان ارتباط اجتماعی خود را از دست می دهند و حتی در آنها خطر ابتلا به اتیسم وجود دارد.
اعتیاد اینترنتی فرزندان خود را جدی بگیرید
اعتیاد اینترنتی گونه ای از مشکلات روانی محسوب می شود که کاربر به عناصر ارتباطی و اینترنتی مانند شبکه های اجتماعی،بازی های رایانه ای ،خرید اینترنتی و … معتاد می شود و زمان زیادی را بدون هدف در اینترنت سپری می کند لذا استفاده افراطی و نادرست از اینترنت و فضای مجازی توسط کودکان و نوجوانان که به همه جوانب و تهدید های موجود آگاه نیستند صدمات جبران ناپذیری به آنها وارد می کند.
اعتیاد به اینترنت از آسیب های فضای مجازی
برای زمان استفاده فرزندان خود از بستر اینترنت قوانین و مقرراتی تعیین کنید و به آن پایبند باشید. اگر زمان استفاده از اینترنت توسط والدین کنترل نشود ممکن است فرزندان دچار آسیبهایی مانند اعتیاد اینترنتی، افت تحصیلی، خطرات جسمی و روحی شوند.
گردش بی هدف کودکان در اینترنت
گردش بیهدف کودکان در اینترنت باعث می شود تا زمان آنها بیهوده تلف شده و به مرور منجر به اعتیاد اینترنتی در کودکان میگردد. برای جلوگیری از این موضوع برای استفاده کودکان از اینترنت زمان و موضوع مشخص تعیین کرده و از گردش بدون هدف آنان جلوگیری کنید.
خطرات ارتباط با افراد غریبه در فضای مجازی را به فرزندان گوشزد کنید
به کودکان خود آموزش دهید به هیچ عنوان به افراد غریبه در فضای مجازی اطمینان نکرده و اطلاعات شخصی خود و خانواده را برای آنان ارسال نکنند. چراکه مجرمین ممکن است با ایجاد هویتهای جعلی سعی کنند با کودکان و نوجوان ارتباط برقرار کرده و از آنها برای کسب درآمد و یا اخاذی سوء استفاده کنند.
اطلاعات خود را در اختیار دیگران قرار ندهید
کودکان برای ارتقا در بازیهای رایانهای و موبایلی، اطلاعات حساس مانند نام کاربری و رمزعبور ایمیل خود یا والدینشان را در اختیار دوستان و یا افراد غریبه قرار میدهند که ممکن است از سوی مجرمان مورد تهدید یا اخاذی قرار گیرند.
حفظ امنیت فرزندان در فضای مجازی
چند نکته برای حفظ امنیت فرزندان در فضای مجازی:
۱- تنظیمات امنیتی و حریم خصوصی دستگاهی که کودک از آن استفاده میکند را به طور مرتب بررسی کنید.
۲- تنها زمانی که امکان نظارت بر کودک را دارید اینترنت را در اختیار وی قرار دهید.
۳- از نرم افزارهای کنترل والدین و مانیتورینگ استفاده کنید.
۴- مراقب تصاویر و مطالبی که فرزندانتان در شبکههای اجتماعی ارسال می کنند، باشید.
۵- برای استفاده از اینترنت و بازی های رایانه ای قانون و ساعات مشخصی تعیین کنید.
کودکان و نوجوان به واسطه سن کم و عدم تسلط و آگاهى کافی در فضاى مجازى مىتوانند قربانى آسیبها و تهدیدات این فضا شوند. در اینجا سه نکته مهم براى حفظ امنیت و حریم خصوصى کودکان در فضاى مجازى بیان شده است.
۱) تنظیمات امنیتى را فعال نمایید
تنظیمات امنیتى و حریم خصوصى دستگاههایى که در اختیار کودکان قرار دارند را فعال کرده و بطور مداوم آنها را بررسى نمایید.
۲) بر فعالیتشان نظارت کنید
برای استفاده کودکان از فضاى مجازى قانون بگذارید و بصورت دورهاى و با استفاده از نرمافزارهاى مانیتورینگ بر فعالیت کودکان نظارت داشته باشید.
۳) مراقب ارسال تصاویر باشید
مراقب تصاویرى که کودکان مىتوانند در فضاى مجازى انتشار دهند، باشید و دسترسى آنان را خصوصا به تصاویر خصوصى محدود کنید.
همزمان با پیشرفتهای فضای مجازی، تهدیدهای مختلف و متنوع موجود در این بستر به ویژه در شبکه های اجتماعی که مشخصه اصلی آنها تعامل و ارتباط با سایر کاربران است، نگرانیها در مورد امنیت کودکان و نوجوانان را بسیار افزایش داده است.
انتشار تصاویر کودکان در فضای مجازی ، مخصوصاً شبکههای اجتماعی علاوه بر نقــض حریــم خصوصــی و حقوق کودکان و نوجوانان، آنها را در معـــــرض مخاطــــره و سوءاستفاده مجرمین قرار میدهد.
نقض حریم خصوصی
نقض حریم خصوصی برابر است با هرگونه دخالت در زندگی انسان ها ، که باید از دید دیگران در امان بماند.
۱-دسترسی غیرمجاز به داده های دیگران
۲-دست کاری و تغییر اطلاعات دیگران
۳-انتشار تصاویر،کلیپ یا فایل های صوتی